Naujienos

 Grįžti

Kulinarai ir žvaigždės varžėsi pirmajame gurmaniškų sūrio patiekalų čempionate

07-06-21

Birželio 20 dieną Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvos gurmaniškų sūrio patiekalų čempionatas, kuriame varžėsi profesionalūs kulinarai iš Vilniaus, Palangos ir Kauno, bei savo kulinariniais talentais pagarsėję gurmanai mėgėjai – aktorius Saulius Balandis, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus, dainininkė Asta Pilypaitė, operos solistas Rafailas Karpis ir grupės „Saulės kliošas“ būgnininkas Laurynas Šarkinas. Susidomėjimą čempionatu taip pat išreiškė ne viename restorane Baltijos šalyse dirbęs kulinaras iš Indijos Kuruvilla Binish. Renginio iniciatoriai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ir vienintelė Lietuvoje specializuota sūrių gamintoja Vilkyškių pieninė.

„Čempionate sąmoningai kvietėme dalyvauti ne tik profesionalus, bet ir mėgėjus. Tai atspindi svarbią renginio idėją – gurmaniškiems sūrio patiekalams dažniausiai nebūtina ypatinga įranga ar itin egzotiškos sudėtinės dalys. Daugelį čempionate gamintų patiekalų kiekvienas nesunkiai galėtume pasigaminti namuose“, – sakė G. Bertašius.

Jo žodžius patvirtino ir patys kulinarai – nors profesionalų patiekalams buvo naudojama ir gana egzotiškų produktų – elnienos, krevečių, retų prieskonių, mėgėjai įrodė, kad sūrio patiekalams tereikia šiek tiek fantazijos: S. Balandis pagamino pelėsiniu sūriu įdarytų pievagrybių suktinukus su šonine, apibarstytus tarkuotu sūriu, o A. Pogrebnojaus „Empanados“, įdaryti sūrio, slyvų ir česnakų įdaru, kaip ir Rafailo Karpio gaminamas sūrio fondiu, pradingo tiesiog akyse.

Sūrio patiekalų čempionato komisijos pirmininke buvo išrinkta gurmanė Galina Dauguvietytė. Taip pat profesionalų ir mėgėjų pagamintus patiekalus vertino Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė Aldona Gečienė, žurnalo „Geras skonis“ bendradarbis Nauris Našlėnas, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė ir Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius. Čempionate dalyvavusių kulinarų pagaminti patiekalai buvo vertinami  pagal recepto originalumą, patiekalo išvaizdumą, pateikimo ir pavadinimo originalumą, ir, be abejo – pagal skonines savybes, sudėtinių dalių suderinamumą.

Pagrindinį renginio prizą – kvietimą dalyvauti Italijos „Alma“ akademijos kursuose Vilniuje laimėjo stilingo laisvalaikio centro GCW restorane „Thai Gourmet“ dirbantis kulinaras Ježi Butkevič, pagaminęs karališkąsias krevetes su pelėsiniu sūriu ir originalų desertą – sūrio gabaliukus karamelėje. Antroji vieta teko pajūrio kulinarei Antaninai Klapatauskienei iš Palangos restorano „Pušų paunksnėje“, o trečiąją užėmė kartu ir egzotiškiausio patiekalo nominacijoje triumfavęs indas Kuruvilla Binish, publikos ir komisijos vertinimui pateikęs sūrio vyniotinio su įvairiais priedais.

Su publikos simpatijų ir „Žurnalistų džiaugsmo“ diplomais namo iškeliavo būgnininkas Laurynas Šarkinas, o fotogeniškiausiu čempionato patiekalu buvo pripažintas A. Klapatauskienės „Sūrio kamuolys iš saulėto pajūrio“. Lengviausiai pagaminamo patiekalo apdovanojimą pelnė dainininkė Astai Pilypaitė, pagaminusi sumuštinukus su sūriu pagal savo vaikystės draugės Oksanos mamos receptą. „Nei dienos be sūrio“, – su šypsena tvirtino atlikėja, iš komisijos pirmininkės G. Dauguvietytės rankų atsiimdama diplomą.

„Sūrio kvapas mus lydėjo nuo pat vaikystės ir lydės iki pat...“, – dvigubą pripažinimą gavęs L. Šarkinas neslėpė susijaudinimo, pirmą kartą savo kulinarinius sugebėjimus pristatęs tokiai plačiai auditorijai.

„Sūris – vertingas produktas, suteikiantis patiekalams subtilių skonio ir išvaizdos niuansų. Todėl labai nudžiugino čempionate dalyvavusių kulinarų išradingumas ir puikus sūrio rūšių išmanymas. Tikimės, kad tai taps gražia Lietuvos kulinarine tradicija“, – sakė čempionato komisijai pirmininkavusi G. Dauguvietytė.

Šį pavasarį Vilkyškių pieninės užsakymu „Vilmorus“ atliktas vartotojų nuomonės tyrimas parodė, kad gurmaniško sūrio kultūra Lietuvoje nesvetima – kaip užkandis prie vyno jau ir pas mus sūris yra tapęs klasika. Tačiau kol kas dar nedaugelio lietuvių virtuvėje pakvimpa kitais sūrio skanėstais. O pasaulyje galybė sūrio rūšių naudojama patiems įvairiausiems patiekalams pagaminti – nuo padažų iki saldžių desertų.

KONSOLIDUOTŲ IR ATSKIRŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS UŽ 2018 METUS
Konsoliduotų ir atskirų finansinių ataskaitų rinkinys už 2018 metus
KONSOLIDUOTŲ IR
ATSKIRŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS UŽ 2017 METUS
Konsoliduotų finansinių ataskaitų rinkinys už 2017 metus

Investuotojams Print

AB Vilkyškių pieninė – viena moderniausių pieno produktų gamintojų Lietuvoje. Tai specializuota sūrių gamykla šalyje, pagal originalias receptūras gaminanti daugiau kaip 30 skirtingų pavadinimų sūrių, iš kurių net 10 yra gurmaniški. 1993 m. įkurta bendrovė šiuo metu pagal perdirbamą pieno kiekį užima apie 16 proc. šalies rinkos.

Bendrovės veiklos istorijoje yra keletas reikšmingų plėtros ir modernizacijos etapų, lėmusių sėkmę tiek vietinėje, tiek užsienio rinkose:

  • nuolatinės investicijos į technologijas;
  • išskirtinis dėmesys naujovėms;
  • dėmesys žmogiškiesiems ištekliams;
  • griežti kokybės kontrolės standartai.

Iš kitų rinkos dalyvių įmonė išsiskiria efektyviu gamybos organizavimu, lanksčia valdymo struktūra, aukšta gaminių kokybe ir personalo kompetencija. Taip pat didelis bendrovės pranašumas – patikimi tiekėjai, ilgalaikė pardavimų srities partnerystė ir patraukli kainų politika.

Vilkyškių pieninės grupę sudaro keturios įmonės: AB Vilkyškių pieninė, AB „Modest“, AB Kelmės pieninė ir AB Pieno logistika.

AB Vilkyškių pieninė gamina sūrius pagal tradicinius lietuviškus, įvairių kitų pasaulio šalių, taip pat ir originalius savo sukurtus receptus.

AB „Modest“ sritis – mėlynųjų pelėsių sūrio „Memel blue“, mozarrella, rūkyto, lydyto bei  kitų sūrio produktų gamyba.

AB Kelmės pieninė specializacija – įvairūs šviežio pieno produktai: pienas, kefyras, sviestas, varškė, grietinė, varškės užtepėlės, jogurtai, glaistyti varškės sūreliai, maskarponė. Nuo 2018 pradėti gaminti sausi pieno produktai – WPC, permeato, išrūgų bei pieno miltai.

Didelė bendrovės pagaminamos produkcijos dalis eksportuojama. Pajamos iš eksporto šiuo metu sudaro apie 76proc. (iš kurių 55 proc. į Europos Sąjungos šalis, 22 proc. - į kitas šalis) visų bendrovės pardavimo pajamų.

Daug dėmesio skiriama bendrovės valdomiems prekių ženklams stiprinti Lietuvos ir užsienio rinkose, asortimentui gausinti, pasiūlyti rinkai kokybiškų, išskirtinių gaminių – tiek sūrių, tiek šviežio pieno, tiek sausų pieno produktų.