
Sūrio suflė (Soufflé au fromage)
Gaminimo laikas: 140 min.
Porcijų kiekis: 4-6
Nustebinkite savo šeimą virtuoziška suflė!
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir su šluotele kruopščiai išmaišykite. Pakepinkite porą minučių ant silpnos ugnies, bet neleiskite miltams paruduoti. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir po truputėlį, nuolat maišydami, supilkite pieną. Viską išmaišius iki vientisos (lietinių tešlos konsistencijos) masės, pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Maišydami šluotele, ant mažos ugnies virkite 5-10 min. Įberkite pipirus ir tarkuotą muskatą. Kol padažas verda, sutarkuokite sūrį. Nedideliais kiekiais sudėkite sūrį į padažą, kaskart išmaišydami iki vientisos masės.
Toliau – kiaušinių putų eilė. Kruopščiai atskirkite baltymus nuo trynių. Baltymus, su žiupsneliu druskos, išplakite iki standžių putų, kad apvertus šluotelę, putos išlaikytų formą.
Sumaišytus kiaušinių trynius supilkite į nuimtą nuo ugnies padažą. Jis turi būti šiltas, bet ne per karštas, kad tryniai nesuvirtų. Į padažą sudėkite trečdalį kiaušinio baltymų putų, lengvai išmaišykite. Gautą vientisą masę supilkite į dubenėlį ir sudėkite likusias baltymų putas, atsargiai išmaišykite.
Sviestu ištepkite karščiui atsparias kepimo formeles, iš vidaus apibarstykite tarkuotu sūriu ir iki pusės užpildykite paruošta suflė mase. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite ~ 30 min. jokiu būdu neatidarinėdami orkaitės durelių.
Tinkamai iškepusi sūrio suflė išsikels mažiausiai dvigubai ir gražiai paruduos.
Kiaušiniai | 4 |
---|---|
Sūris „Žalgiris“ | ~100 g (kuo daugiau, tuo skaniau!) |
Sviestas | ~50 g |
Miltai | ~20 g |
„Vilkyškių pieninės“ pieno | ~150 ml |
Druska | pagardinimui |
Pipirai | pagardinimui |
Muskatas | pagardinimui |